maanantai 4. elokuuta 2014

Treenivinkki: Lisää aktiivisuutta kahdeksikolla.


Esittelen tässä blogissa omasta mielestäni hyviä ja hyödyllisiä ratsastusharjoituksia. Koska en ole itse alan ammattilainen valitsen mukaan vain harjoituksia jotka olen oppinut valmentajaltani, lukenut kirjoista, nähnyt klinikoilla tai löytänyt muista luotettavista hevostalan lähteistä.

Löysin tämän harjoituksen ensimmäistä kertaa http://www.horsejournals.com/ sivuilta, ja sen kehittäjänä on entinen mm-tason kenttäratsastaja ja myöhemmin onnettomuuden seurauksena myös paraolympia voittaja Karen Brain. Menestyksekkään kilpailu-uransa jälkeen hän on työskennellyt lajivalmentajana kotimaassaan Kanadassa. Tämä on lähes suora käännös Karenin alkuperäisestä tehtävästä "Maintaining Impulsion on Course with the Figure-8 Over Fences".

Tämän harjoituksen tarkoituksena on parantaa hevosen aktiivisuutta ja eteenpäinpyrkimystä, sekä nopeuttaa hevosen reaktioita. Tehtävä on alunperin tarkoitettu 25m leveillä ympyröillä toetutettavasi, mutta olen tehnyt sitä myös 22mx40m kentällä. Päädyn In’n’out tehtävä tulee rakentaa niin, että puomi on sisäpuolelta matalammalla (katso kuva). Valitse okserien estekorkeudet oman tasosi ja mieltymyksesi mukaan. Muista, että on parempi harjoitella pienillä, kuin liian korkeilla esteillä.

esterata
(c) http://www.horsejournals.com/
Aloita tehtävä innarilla. Tule tehtävälle keskeltä, ja pyri pitämään hevonen mahdollisimman keskellä tehtävää läpi kaarteen. Tarkkaile hevosen käyttäytymistä. Pyrkiikö hevonen kaatumaan sisäpuolelle, jossa esteet ovat matalampia? Onko hevosella vaikeuksia mahtua innarin väleihin, vai joutuuko se venyttämään päästäkseen kaikkean hyppyjen yli? Karenin mukaan kaikki nämä ongelmat voivat johtua hevosen impulssiivisuuden, eli eteenpäinpyrkimyksen puutteesta. Tarkista tällöin onko hevonen varmasti pohkeen edessä.

Jatka innarilta okserille. Ideaalitilanteessa ”hyppy” pysyy hevosen laukassa vielä innarin jälkeenkin, tehden okserille lähestymisen helpoksi. Jos hevonen kuitenkin venyy pitkäksi ja menettää aktiivisuuttaan korjaa hevosta ylöspäin puolipidätteillä ja eteenpäin vievillä avuilla. Tee puolipidäte ylös, ei itseesipäin.
Seuraavaksi ohjaa hevonen kavaletille. Tämän kaarteen aikana sinulla on aikaa tarkastaa hevosen eteenpäinpyrkimys. Kavaletin tarkoitus on lähinnä antaa ratsastajalle joku kohde, jota kohti liikkua. Vaikka kavaletti on hyppynä pieni, pakottaa se ratsastajan keskittymään läpi pitkän lähestymisen kohti seuraavaa okseria.

Viimeiseksi vielä toinen okseri. Viimeisen okserin pitäisi olla tehtävän helpoin ja hypyn pitäisi teoriassa vain olla jatkumo edellisten hyppyjen rakentamasta aktiivisuudesta. Hevosen pitäisi tässä vaiheessa imeä esteelle antaen ratsastajan silti kontrolloida liikettä. Laskeutuessa okserilta varmista hevosesi olevan yhtä kuulolla ennen innarille ratsastusta.

Tehtävää voi vaikeuttaa ja helpottaa mielensä mukaan nostamalla ja laskemalla estekorkeuksia. Kokematon ratsukko voi muuttaa okserit vaikka ristikoiksi. Jos haluaa lisävaikeutta tehtävälle voi joka toisella kierroksella hypätä innarin ulkoreunasta, jolloin esteväli on pidempi ja vaatii reippaampaa laukkaa. Joka toisella kierroksella voit taas tulla innarin sisäreunasta, jolloin hevonen joutuu selvästi lyhentämään askeltaan. Tämä on hyvä vaihtoehto jos hevosesi ei halua tulla takaisin oksereiden jälken.

2 Reactions to this post

Add Comment
  1. jensba kirjoitti... 4. elokuuta 2014 klo 14.04

    ois vaan nuin isoo tilaa missään :D

  2. Åsa kirjoitti... 4. elokuuta 2014 klo 14.38

    Tässähän tietysti asettaa rajoitteita tietenkin juurikin tuo tilan tarve, sekä myöskin estekaluston riittävyys. Tämän voi kuitenkin tehdä lyhyen kouluradan kokoisella kentällä. Koska meilläkin on ainoastaan 20x40m kenttä, on välillä vähän vaikea löytää sopivia tehtäviä.. Ehkäpä seuraavaan postaukseen löydän joitakin tehtäviä, joita voi tehdä pienemmälläkin kentällä!

Lähetä kommentti