keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Ratsastajan lihaskunto

(c) http://www.cfpilates.ca/
”Ratsastus ei ole urheilua”

”Sinähän vain istut siellä selässä kun hevonen tekee kaiken työn!”

Jos ratsastus ei ole urheilua niin miksi sitten valun hikeä jokaisen treenin jäljiltä? Jos ratsastus on pelkkää istumista miksi sykkeeni kieppuu siellä 130 tietämissä tunnin ajan? Miksi vatsalihakseni ovat ihan vetelät koulutreenin jäljiltä ja jalat eivät aina kanna pitkien laukkamaastojen jälkeen?

Nuorempana ratsastus oli satunnaisten lenkkien lisäksi ainoa liikuntamuoto mitä harrastin, ja silloin olikin helppo hiljentää huutelut kysymällä: "näytänkö siltä, että en urheile?". Nyt en enää kehtaa, sillä tauko ratsastuksessa on auttamatta jättänyt minut löysäksi ja huonoryhtiseksi. 

Rehellisesti puhuen olen aivan rapakunnossa. Olen viimeisen vuoden aikana lihonut kahdeksan kiloa ja liikuntaa en ole harrastanut koiran kävelytystä enempää ratsastuksen lopettamisen jälkeen. Tämä rapakunto ja lihasten voimattomuus heijastuu myös suoraan omaan ratsastukseeni. En pysty hallitsemaan keskivartaloani, jolloin istunnalla tehdyt pidätteet eivät mene läpi ja joudun turvautumaan ohjista vetämiseen. Reisilihakseni ovat heikentyneet siinä määrin, että en pysy kevyessä istunnassa koko laukkamaastoa. Aerobinen kestävyyteni on heikentynyt siten, että joudun haukkomaan henkeäni esteradan jälkeen.

Ratsastajan lihaskunto on jo jonkin aikaa ollut kuuma puheenaihe niin sosiaalisessa mediassa kuin myös alan lehdissä ja nettijulkaisuissa. Ja hyvästä syystä. Huono lihaskunto ei ainoastaan huononna ratsastusta laadullisesti, mutta luo myös tiettyjä turvallisuusriskejä. Johanna Piha totesi seuraavan Tunne Hevonen 3/2011 artikkelissa Ratsastajan lihaskuntoharjoittelu:

“Ratsastaja tarvitsee sekä nopeus- että maksimivoimaa, jotta hän pystyisi reagoimaan hevosen äkillisiin liikkeisiin. Voimaa tarvitaan ylävartaloon, jalkoihin ja erityisesti keskivartalon lihaksiin. Hevosen ottaessa äkillisiä sivuaskelia tai hypätessä pystyyn lihaksiston nopea reagointikyky voi ehkäistä putoamisen puhumattakaan siitä, että treenattu keskivartalon lihaksisto takaa vakaan tasapainon. Turvallisuus on kuitenkin vain yksi syy olla hyväkuntoinen ratsastaja. Ratsastajalla on mahdollisuus joko nostaa tai laskea ratsukon suorituskykyä fyysisellä kunnollaan. Hyvän fyysisen kunnon voi katsoa olevan suoritusta parantava ominaisuus, kun taas huono kunto vaikuttaa herkästi suoritusta alentavasti.”

“Hevonen pyrkii tekemään ratsastuksesta hallitun kokonaisuuden. Jos ratsastaja on huonossa kunnossa, hevonen joutuu tekemään ratsastajalle kuuluvan työn: kompensoimaan huonoa tasapainoa omilla liikkeillään.”

Olen viimeisimmän kuukauden ajan aktiivisesti yrittänyt kehittää lihas- ja yleiskuntoani mahdollisimman monipuolisesti ratsastusta ajatellen. Investoin jopa hieman personal trainer tapaamiseen, jossa kehitettiin minulle sopiva kolmijakoinen kuntosaliohjelma, jolla voin kehittää kehonhallintaani. Olen myös lisännyt polkupyörälenkkejä ja tietysti sitä tärkeintä, ratsastusta! Eron entiseen huomaa jo näinkin lyhyessä ajassa. Matka on vielä pitkä, mutta jaksan jo nyt paljon pidempään kevyessä istunnassa, jaksan käyttää keskivartaloani paremmin pidätteissä ja ylipäätänsä tasapainoni ja kehonhallintani on parantunut.

Ratsastajainliiton julkaisemassa Anne Hyttisen tekstissä ratsastajan kunnosta, on ratsastajan se määritelty seuraavanlaisesti:

”Ratsastaja pystyy tekemään tarvittavan suorituksen joustavasti, hallitusti ja keskittyneesti ilman merkittävää väsymyksen tunnetta ja hyödyntämään kuntotekijöitä eli voima, nopeus, kestävyys, notkeus ja kimmoisuus monipuolisesti. ”

Minulla on vielä matkaa tuohon ihanteeseen, sillä huomaan väsyväni ratsastuksen päätteeksi, eikä keskivartaloni ole vieläkään tarpeeksi voimakas. Yläselkäni on myös jäykkä ja lihaksistoltaan hyvin toispuoleinen, joten istun satulassa helposti vasen kylki edellä jolloin hevosen suoristaminen on hyvin vaikeaa. Ehkäpä pilateksesta tai joogasta voisi löytyä apu tähän toispuoleisuuteen? 

Joogan voi varmasti tehdä vähän helpomminkin?
(c) http://www.thestablesatbrushcreek.com/rider-fitness 
Harkitsen vahvasti, että alkaisin seurata tässä blogissa pienimuotoisesti myös oman kuntoni kehittymistä ja sitä kuinka se korreloi ratsastukseen. Ennen sitä täytyy kuitenkin ottaa selvää mitkä on ne kunnon mittarit jotka ovat ratsastajalle tärkeitä ja miten niitä seurataan ja mitataan. Notkeus? Keskivartalon vahvuus? Kyykkäys? 1500m juoksu? Yritän miettiä näitä mittareita ja kehittää jonkinlaisen testin jolla voin konkreettisesti seurata omaa kehitystäni.

Aloin etsimään aiheesta lisätietoa ja löysinkin mielenkiintoisia artikkeleita ja blogitekstejä aiheeseen liittyen. Linkitän niitä tänne alle, jotta tekin pääsette lukemaan lisää aiheesta. :) 


2 Reactions to this post

Add Comment
  1. Anu kirjoitti... 23. heinäkuuta 2014 klo 20.12

    Hei, mullekin on joskus joku työkaveri toitottanut samaa, että sähän vaan istut siellä, ei se mitään urheilua ole. Kun sitten kerroin, että esim estevalmennuksessa radan jälkeen saattaa oma sykemittari huidella 185 lukemissa hetken, niin olenko todella vaan niin huonokuntoinen, että ihan istuessa sykkeet nousee... Ja he kyllä tietävät minun olevan fyysisesti hyvässä kunnossa.

  2. Åsa kirjoitti... 24. heinäkuuta 2014 klo 11.09

    Yllättävän usien sitä kyllä kuulee, mutta toisaalta jos ei ole itse koskaan koittanut niin voi olla aika vaikeaa ymmärtää mitä se siellä selässä pysyminen oikein vaatii.
    Prinsun omistaja oli kesäkuussa Cajuksen maastoestekurssilla ja kahden ratsastuskerran kalorinkulutus oli sykevyön mukaan melkein 2000. Kyllä siinä sykkeet käy kovilla, tiedä sitten johtuuko kauhusta vai ihan aerobisesta rasituksesta ;)

    Huomasin muutenkin itsestäni jo muutaman kuukauden ratsastustauon jälkeen kuinka vatsa alkoi lörppäämään ja takapuoli leviämään kun ei enää tarvinnut käyttää syviä vatsalihaksia ja ylipäätänsä keskivartaloaan missään. Ehkä se tästä pikkuhiljaa taas tulee kun ratsastus on tullut mukaan kuvioihin :)

    Huomasin että tässä minun blogissani on joku bugi miksi en pysty vastaamaan suoraan kommentteihin. Pitää yrittää korjata se ASAP!

Lähetä kommentti